174 dagar till Muck (Dinosaurierna)

Dinosaurierna?, tänker ni. Vad tusan är nu på gång? Det är nämligen så att jag börjar misstänk allmän oduglighet och brist på kunskap hos mina medmänniskor. Därav, som lovat, startar jag en ny serie i min blogg med syfte att utbilda. Varje onsdag kommer jag lära ut i ett ämne jag själv finner relevant. OBS, källkritik.
Som bekant rider jag mycket nu, därför , på tal om stora livsfarliga monster kommer Carls infohörnas första del att handla om Dinosuarier.

Dinosaurierna dog ut för 65. miljoner år sedan, även om en del idag hävdar att fåglar är nu levade dinosaurier.
Det finns fosiler som talar för att Dinosaurierna härskat på jorden redan för 226 miljoner år sedan. Dinosauriernas levnadsepok är indelad i tre olika tidsåldrar. Trias, Jura samt Krita.  Det som skiljer de olika epokerna åt är vilka dinosauriesorter som levde.

Precis som idag fanns det köttätare såväl som växtätare. Även om dinosaurierikets växtätare anpassade sig bättre för försvar än dagens. De enorma sauropoder, i folkmun kallade långhalsar, blev extremt stora och var därför avskräckande. Medans anknäbbsfamiljerna utvecklade särpräglat bra syn och hörsel för att lätt upptäcka fientliga dinosaurier. Dessa utvecklade dessutom troligtvis ett varningssystem som gick ut på höga bröl för att varna andra jordar. En del andra arter, såsom triceratopsen samt stegosaurusen utvecklade horn och taggar för att skydda sig med. Gemensamt för alla arter var att dom i regel var flockdjur. Detta vet man för att flertalet fynd visar på stora mängder av dinosaurirer som höll sig tätt ihop.

Dinosaurierna betedde sig i stort sett som dagens fåglar. Man tror att många arter ruvade sina ägg precis som hönor. Detta för att skydda dem från rovdinosaurier. Att Dinosaurierna på många sätt liknar fåglarna till beteende talar för att fåglarna idag är dinosauriernas närmsta släckting och inte krockodilen, som man tidigare trodde.

Varför Dinosaurierna dog ut vet man inte riktigt. Många tidiga teorier baserades på enskilda fakta och höll inte när man såg problemet globalt. Till exempel att en virussjukdom skulle drabbat äggen så att skalen inte höll. Troligast är att en enorm komet krockat med jorden. I det jordskickt som kommer från Kritaperiodens slut finns ett ämne som täcker hela jorden som kommer från astroider. I den mexicanska gulfen har man dessutom funnit rester av en krater från rätt tidsperiod. Kometen som skapat den kratern hade en diameter på 300 kilometer. Slagkraften motsvarar världens samlade kärvapenkrafter flera hundra gånger om. I samband med kometens crash dog inte bara dinosaurierna ut. 65-70 % av allt levande utrotades och upp till 90% av alla arter med en vikt på mer än 25 kilo dog ut. Ganska snart fyllde de tidigare förtryckte deggdjuren ut hålet efter dinosaurierna.

I början av nittiotalet rådde Dinosauriefeber i världen vilket ledde till bland annat filmer som landet för länge sedan, Jurassic Parc samt tv-serien Denver the Last Dinosaur och kolosala mängder leksaker. Därför, nästa onsdag skall jag sprida ljus över "90-talet".

Puss


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0